ISSN electrònic: 2604-451X

La revista científica Journal of Sound, Silence, Image and Technology (JoSSIT) neix en el si del grup de recerca homònim (SSIT), vinculat als centres universitaris del TecnoCampus, adscrits a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La vocació d’aquesta publicació és recollir el debat acadèmic i la investigació científica sobre la relació del so com a concepte ample amb un context audiovisual.

Call for Papers

2024-02-09

Call for Papers (convocatòria tancada)
Journal of Sound, Silence, Image and Technology (JoSSIT)


Número 7 (monogràfic): Una aproximació interdisciplinària als estudis sonors i l’auralitat

Editor del número: Fernando David Maldonado Parrales


Data límit per a l’enviament d’articles: 10 de juliol del 2024
Data de publicació: desembre del 2024


Journal of Sound, Silence, Image and Technology (JoSSIT) és una revista electrònica oberta i avaluada per experts que es publica una vegada a l’any. S’edita des del 2018 en el si del grup de recerca SSIT, vinculat al centre universitari TecnoCampus, adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i recull el debat acadèmic i la recerca científica sobre la relació del so, àmpliament considerat, amb els contextos audiovisuals.


Per al setè número de la revista JoSSIT, coordinat per Fernando David Maldonado Parrales (Universitat Autònoma de Barcelona/SSIT), tindrem en compte articles sobre la relació dels éssers humans amb el so, els seus processos de significació i implicacions socioantropològiques, des dels diversos enfocaments que ens ofereix el camp dels estudis sobre el so.


En aquest número esperem contribucions que permetin explorar la complexa relació entre el so i els processos identitaris socials, així com examinar el fascinant procés de significació dels sons, el soroll i el silenci en entorns culturals i socials en constant evolució. Així mateix, reconeixem la importància fonamental de la reflexió sobre l’escolta i l’auralitat per entendre com els sons es perceben i adquireixen significats, i
com d’aquesta manera contribueixen a construccions socioculturals. A més, convidem a enviar contribucions que explorin l’impacte de les tecnologies existents i emergents en aquests processos de significació, tot destacant el paper crucial que la tecnologia té en la creació, distribució i recepció de sons en l’actualitat.

Ens interessa també estudiar com els entorns o atmosferes sonores, tant naturals com urbanes, poden tenir un paper crític en la creació artística. Com influeixen els sons ambientals en el procés creatiu dels artistes musicals i sonors? De quina manera la interacció amb l'entorn sonor pot donar forma a les narratives i les experiències artístiques?

Per acabar, convidem a la presentació de propostes que qüestionin la mateixa naturalesa intervencionista dels estudis sonors. Aquest número es proposa com un espai de reflexió per plantejar una mirada crítica a les pràctiques d’estudi i anàlisi sonora, explorant possibles limitacions i biaixos inherents en aquests enfocaments. Es busca, per tant, fomentar la discussió al voltant de la naturalesa mateixa de la recerca sonora i el seu impacte en la comprensió i l’apreciació de la música i el so en totes les seves manifestacions.

D’acord amb el que hem exposat, us animem a enviar articles sobre els següents temes:
- So i processos identitaris: Exploració de la importància del so com a element identitari a diverses societats.

- Crítica a l’intervencionisme dels estudis sonors: Anàlisi del procés de significació dels sons i crítica a la naturalesa intervencionista dels estudis sonors.

- Resignificació del soroll i el silenci: Reflexió sobre la construcció cultural dels conceptes de soroll i silenci i com afecten la percepció auditiva en diferents entorns sonors.

- Influència de les atmosferes sonores en la creació artística: Investigació sobre com les atmosferes sonores, ja siguin naturals o urbanes, influeixen en la creativitat artística.

- Intersecció entre auralitat i construccions culturals: Examina com contribueix l’auralitat a la formació i l’expressió d’identitats culturals.

- Mediació tecnològica i sonora: Avaluació de la mediació tecnològica en la creació, distribució i percepció de sons.


Els articles es podran enviar fins al 10 de juliol de 2024. Tant els articles com qualsevol dubte o consulta es rebran a: jossit@tecnocampus.cat, o directament a l’editor del número: fmaldonado@tecnocampus.cat.

Les indicacions per a l’enviament d’articles es troben a: https://raco.cat/index.php/JoSSIT/about/submissions

S’acceptaran textos en castellà, català o anglès. Si el text original no fos en anglès, la revista s’encarregarà de la traducció, de manera que tots els articles seran publicats en dos idiomes: anglès, i català o castellà.

Ampliació CFP Jossit 6

2023-11-29

La data límit del lliurament per al Monogràfic: Dispositius mòbils i audiovisual: educació, creació i interacció queda ampliat fins al proper 15 de setembre. 

La data de publicació és manté en desembre 2023/gener 2024

No 6 (2023)

Veure tots els números